Blog

Wees stil

6 januari 2021 • Swantje

Sommige situaties of omstandigheden kunnen wij niet controleren of veranderen. Het staat gewoonweg niet in onze macht. En toch kunnen deze dingen onze gedachten beheersen, ziekte kan ons lichaam beheersen of het gedrag van andere mensen kan ons kwetsen. Het geeft ons een onrustig gevoel. Het rooft ons de slaap. Wij proberen harder te werken om het probleem zelf op te lossen of we zoeken juist afleiding en negeren het probleem.

Vasten en bidden is niet heel populair, net als even tot rust komen. In onze maatschappij wordt je geacht hard te werken, dingen te verwezenlijken en altijd te presteren. Maar wat doe je nou als je vast, bid en rust? In de ogen van de maatschappij doe je dan NIETS. En dat kan niet, wie weet wat je dan allemaal mist? Als er een probleem is moet jij het toch oplossen?

Het vasten en bidden zet ons even stil. Maar stil zijn voor God is verre van niets doen. Wie stil is, beseft: Ik ben niet degene, die alle problemen op kan lossen. Ikzelf kan hardnekkige gewoontes niet veranderen. Vaak kan ik ook weinig verandering brengen aan een situatie. Maar vooral het hart van een ander kan ik niet veranderen. Vasten laat ons beseffen, dat sommige dingen niet in onze macht staan om te veranderen.

Ook zet het ons stil, zodat wij ons kunnen herinneren: Weet je nog, toen God je vergeven heeft? Herinner je het gevoel van bevrijding? Herinner je het moment toen God een wonder deed in het hart van een familielid? Vasten zet ons dus ook stil, om te beseffen, dat God wél degene is, die de dingen kan veranderen. Hij is de God van wonderen en tekenen, de God van de doorbraak. Ons geloof en vertrouwen groeit in deze stilte.

Stil te zijn, te bidden en te vasten, betekent: Het lef hebben los te laten en God alle bewegingsvrijheid te geven. Als wij verandering willen zien in bepaalde omstandigheden, in mensen of in ons eigen hart, dan moeten wij van tijd tot tijd de moed hebben om stil te zijn. Dit is de voedingsbodem voor een wonder. Wat God gaat doen? Ik ben benieuwd!

2 reacties

  1. Gerda

    5 februari 2021 • 20:10 uur

    Helder &bemoedigend artikel Swantje

  2. Swantje

    5 februari 2021 • 20:22 uur

    Leuk om te horen! Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle