Column

People smile at me and ask me what it is..

3 maart 2021 • Swantje


Positiviteit, overal hoor je hoe belangrijk positiviteit is. Positiviteit heeft effect op onze gezondheid, mentale gesteldheid en het heeft effect op hoe we de tegenslagen van het leven verwerken. Er zijn ontzettend veel boeken geschreven over positiviteit. Maar vindt je positiviteit in boeken? Ligt positiviteit in je karakter? Waar vindt je positiviteit? Hoe krijg je een positive houding? Ik ben voor jou op zoek gegaan. 

Ik ben de zoektocht bij mezelf begonnen. Of beter: Ligt positiviteit in je karakter? Ergens wel. Sommige mensen zijn van nature positiever ingesteld dan andere mensen. Maar ergens ook weer niet. Je kunt ook leren om positiever te zijn. En toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. 

In het lied „Bad day“ van Daniel Powter zingt hij: „You had a bad day, You sing a sad song just to turn it around“ („ Jij had een slechte dag, Je zingt een verdrietig lied om het om te draaien.“ Mensen proberen van allerlei dingen om te leren positiever te worden. Zoals Daniel Powter suggereert kan muziek wel een manier zijn om je positiever te laten voelen. Muziek raakt je, het kan je verdrietig maken of juist opvrolijken. Maar dit is van korte duur. Het is een middel om meer positiviteit te creëren, maar het kan ook de andere kant op werken. 

Gisteren ontmoette ik een vrouw op de dijk tijdens de zonsondergang. Ze was aan het huilen. We raakten kort aan de praat. Ze zei: „Soms heb je dat even, dan ben je verdrietig. Maar dan zit ik hier en kijk hoe mooi de natuur is.“ Het is tegenstrijdig, maar ik denk dat het waar is: vaak is positiviteit wel te vinden in de verdrietige momenten van het leven. Maar het verdriet overheerst niet. Door de tranen heen kun je genieten van de kleuren van de zonsondergang. Is positiviteit dan te vinden in de natuur? Moet je leren om anders te kijken? Ook dit zal niet altijd voldoende zijn. Er zullen situaties komen, waardoor de tranen de mooie natuur niet meer kunnen zien. 

Positiviteit ligt niet zo zeer in de muziek, in de natuur, in de relaties die je hebt of in jezelf. Maar het heeft te maken met hoe je dingen ziet, hoe je situaties interpreteert en hoe je gevoelens waarneemt. Maar er is nog een ander ingrediënt voor positiviteit nodig. Om het toch met een lied te zeggen: 

„ It’s because of You

People smile at me and they say

„What a lucky guy“

It’s because of You

I can raise my hand and reply

And say I’m happy because of You.“ 

Keith Green- Because of You

Het element wat je gegronde en blijvende vreugde en positiviteit geeft is het kennen van God en het kennen van Zijn beloften aan Zijn geliefde kinderen. Als dit element mist, kan positiviteit een bijsmaak krijgen van ontkenning van de werkelijkheid. Want laten we wel eerlijk zijn: Het leven zal niet altijd zonnig, kleurrijk en vol muziek zijn. Soms kan je nog zo positief naar een situatie kijken, maar zal het toch pijnlijk, verdrietig en somber blijven. God echter zal het verschil maken in deze situaties. Hij zal jou de juiste dosis positiviteit geven, zonder blind te worden voor de werkelijkheid. Hij zal je blik richten op Zijn beloftes, zodat je de moeilijke situaties ziet in Zijn eeuwig perspectief. En daar wordt ik enthousiast van, als ik denk aan die genade die Jezus voor mij en voor jou heeft. En dan kan ik niet anders als met Keith Green meezingen:

I can raise my hand and reply, and say I’m happy because of You!

1 reactie

  1. Judith

    18 maart 2021 • 21:59 uur

    Mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle