Blog

Matulessi als gastprediker

6 april 2021 • Marcel

Pastor Alvin Matulessi is nog maar net een paar maanden terug van Indonesië, maar hij heeft nu al 9 kerken bezocht als gastprediker. Ik nodigde hem uit voor een kopje thee om wat meer over hem te weten te komen.

In december kwam Pastor Matulessi terug van Jakarta, Indonesië. Hier is hij voor 9 jaar pastor geweest. In diezelfde decembermaand is hij gevraagd om te komen preken in Roermond. Daarna hoorden verschillende pastors van hem door middel van mond tot mond reclame.

Wie is Pastor Matulessi Matulessi?

Pastor Matulessie is een energieke man die het maximale uit het leven wil halen. Zo is hij tot laat in de avond bezig met preken maken en houdt hij ervan om actief bezig te zijn. Pastor Matulessi denkt zelf dat dit komt doordat hij op 10-jarige leeftijd bijna overleed aan difterie. Hij had toen complicaties aan zijn hart en nieren. Drie maanden nadat de arts zei dat hij difterie had, bracht zijn vader hem voor controle naar de arts. De arts zei toen dat hij genezen was van de difterie! Na die tijd was zijn vader zo blij dat hij dit aan iedereen vertelde. Sinds die dag ziet Pastor Matulessi elke dag als waardevol en wil hij het maximale uit elke dag halen.

Pastor Matulessi is geboren in Jakarta, Indonesië. Hier had hij niet zo’n mooie jeugd. Zijn jeugd bestond uit immoraliteit, dronkenschap, gokken, agressie en vandalisme. Toen hij ouder werd wilde hij veranderen. Hij is toen in Indonesië tot bekering gekomen. Hij kwam daar in een kerk terecht. In de kerk was echter geen voorbeeldfiguur waar hij zich aan kon schakelen. Hierdoor veranderde hij weinig.

Naar Nederland
In 2000 werd Pastor Matulessi voor zijn werk in de IT naar Nederland gestuurd. Hij zou hier eerst alleen voor 6 maanden blijven. Deze 6 maanden zijn een aantal keer verlengd. Uiteindelijk is hij in Nederland gebleven. In juli 2000 werd Pastor Matulessi aangesproken in Eindhoven. Hij kwam daarna terecht in de Eindhoven kerk. Daar is hij nogmaals tot bekering gekomen. In deze kerk zag hij dat mensen op straat gingen preken, alsof ze in de tijd van Handelingen leefden. De mensen waren toegewijd. Ze waren niet alleen op zondag, maar de hele week christen. Dit was wat hem ook erg aansprak.

In de Eindhoven kerk ontmoette hij ook Jennice, zijn huidige vrouw. Jennice en Pastor Matulessi spraken veel met elkaar. Op een gegeven moment dacht Pastor Matulessi “Hé, zij is eigenlijk ook wel een leuke meid!”. De vonk sprong over en een tijd later stapten ze in het huwelijksbootje.

Het begin als prediker
Toen Pastor Matulessi discipel was werd hij op een gegeven moment gevraagd of hij in Nijmegen wilde preken. Hij was hiervoor heel zenuwachtig. Nadat hij voor de eerste keer gepreekt had wilde hij het toch blijven doen. Na die tijd begon het te rollen en preekte hij vaker. Dit was omdat hij houdt van uitdagingen en preken ziet als een uitdaging. Hij ziet bijvoorbeeld een uitdaging in het vinden van nieuwe illustraties. Hoe moeilijker het onderwerp is, hoe interessanter hij het vindt.

Later werd Pastor Matulessi gevraagd of hij missionaris wilde worden in Indonesië. Hij had een paar dagen wakker gelegen met de vraag “Hoe ga ik dit ooit doen? Ik heb hier de ervaring niet voor”.

Na een aantal van deze slapeloze nachten hebben Jennice en P. Matulessi er voor gekozen om naar Indonesie te gaan om daar een kerk te beginnen. In de eerste paar jaar dat hij hier zat is hij zelf veel veranderd. Hij heeft hier hard moeten werken en vasten voor de eerste sleutelbekeerling. God verhoorde zijn gebed en er kwam een sleutelbekeerling binnen die verschillende groepen mensen mee nam naar de kerk.

Wat trekt je aan om te preken bij verschillende kerken?

Ik wil graag een bemoediging zijn voor de mensen van die kerken. In mijn preken vertel ik graag over dingen die ik heb meegemaakt in Indonesië. In Indonesië heb je hele erbarmelijke omstandigheden. Ondanks die omstandigheden wil God toch bewegen in het leven van mensen. Ik maak een nieuwe preek speciaal voor elke stad. Ik bid ervoor dat ik de mensen in die stad kan geven wat ze nodig hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle