Column

Neutraliteit bestaat niet

27 juni 2020 • Marcel

Wie het nieuws de afgelopen tijd gevolgd heeft, is het vast niet ontgaan: de dood van George Floyd en de daaruit voortvloeiende ‘Black lives matter’ beweging. Zonder nu op de inhoud hiervan in te gaan (ik ben hier niet neutraal in ????), viel mij iets op. Borden met de interessante tekst: “If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.” werden door de demonstranten omhoog gehouden. Dit is een quote van Desmond Tutu, waar nog op volgt: “If an elephant has its foot on the tail of a mouse, and you say that you are neutral, the mouse will not appreciate your neutrality.“ Nou ben ik het niet in alles met deze meneer eens, maar is dit wel een waarheid als een koe.

Interessant hoe wij ‘broodnuchtere’ Nederlanders soms geloven in neutraliteit.
Ik bedoel maar, heel China in lockdown vanwege een dodelijk nieuw virus, maar de verwachting is dat dit Nederland niet zal treffen. Alsof het virus zich door landsgrenzen laat weerhouden. Net als de Tweede Wereldoorlog, waar overal ter wereld afzonderlijke militaire conflicten uiteindelijk ontaardden in de Tweede Wereldoorlog. Nederland werd omringd door de Duitsers, maar was nog in de veronderstelling zich niet te hoeven voorbereiden op een inval. Al vijf dagen nadat Duitsland Nederland binnenviel, moesten we toegeven dat die neutraliteit toch niet zoveel betekenis had.

Dit doet me weer denken aan hoe veel mensen door het leven heen lijken te ‘laveren’. Ze onthouden zich van hun mening, of kiezen niet vóór of tegen. Gaan conflicten zoveel mogelijk uit de weg om de lieve vrede te bewaren (maak ik me persoonlijk ook regelmatig schuldig aan). Maar God is eigenlijk heel duidelijk. Wij kunnen niet neutraal door het leven gaan. Als wij niet vóór God kiezen, kiezen wij tegen Hem. Niet kiezen, is dus ook een keuze. Weliswaar een passieve keuze, waarmee je je ook nog eens laat overvallen door de uitkomst ervan. Waar kies jij voor?

Mattheüs 12:30 (NBG51)
Wie met Mij niet is, die is tegen Mij, en wie met Mij niet bijeenbrengt, die verstrooit.

2 reacties

  1. Nina

    29 juni 2020 • 15:49 uur

    Mooi stuk Daniëlle!

  2. Danielle

    29 juni 2020 • 17:27 uur

    Thanks, Nina ????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle