Column

Hoeveel euries ben jij waard?

10 juni 2020 • Marcel

Voor de oplettende lezer, die in 2008 meelas op nadenkertjes.nl, zal deze titel bekend voorkomen. Dit is een artikel dat ik in 2008 schreef, maar nog steeds (of nu nog meer) actueel is. Voor wie het nog niet gelezen had: ‘grijp nu je kans’ 😉 Een oud artikel, nu in een nieuwer jasje.

Wat is een mensenleven nou waard? Wat ben jij exact waard? Als Nederlander ben je volgens economen zo’n 80.000 euro (per gewonnen levensjaar) waard. Maar een mensenleven is toch niet in geld uit te drukken? Of toch wel? Economen hanteren deze berekeningen om bijvoorbeeld de hoogte van schadevergoedingen vast te stellen. Met kerst (in 2007) ontvingen nabestaanden van 110 Afghaanse burgers die door Nederlandse militairen waren gedood een leuk kerstpresentje. Ze kregen  -ter verzachting van hun leed-  1.500 euro schadevergoeding.

Een snel rekensommetje wijst uit dat wij Nederlanders per individu dus zo’n 53 keer waardevoller zijn dan een Afghaan. Het lijkt wel of er vanuit het economische begrip schaarste wordt beredeneerd. Weinig Nederlanders, dus schaars, dus waardevoller? Veel Afghanen, Chinezen, Afrikanen, dus overvloed, dus minder waard. Wat hebben wij Nederlanders nou meer, beter gedaan, dat wij meer waard zouden zijn?

Naast schadevergoedingen gebruiken economen deze berekening ook om te overwegen of een medische behandeling al dan niet uitgevoerd zou moeten worden. Zou de medische behandeling meer kosten dan het mens, dan wordt deze in sommige landen simpelweg niet meer uitgevoerd.

Overal ter wereld vallen dagelijks doden bij bosjes, door oorlogsgeweld, natuurrampen en nu ook door Corona. Maar het lijkt alsof het je niet zoveel doet als dat er mensen die dichtbij je staan overlijden. Zijn deze mensenlevens dan ook minder waard in jouw ogen?

Een uitspraak die ik een keer hoorde over de holocaust trof me heel diep: ‘De Duitsers hebben niet zes miljoen Joden vermoord, maar ze hebben zes miljoen maal één jood vermoord.’ Als je het van die kant bekijkt, is een mensenleven veel waardevoller.

Judas verkocht Jezus voor 30 zilverstukken, wat in die tijd gelijk stond aan de waarde van een slaaf. En weet je wat jíj volgens Jezus waard bent?

Zijn leven.

Mattheüs 27:9 (HTB)
Door dit alles kwam uit wat in het boek van de profeet Jeremia staat: “Ze namen de dertig zilveren munten. Meer vond het volk van Israël Hem niet waard.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle