Interview

Hoe kijken de pastors naar deze situatie?

23 februari 2021 • Janice
 

De conferentie start deze week. De conferentie is helaas online en vele mensen moeten de conferentie deze keer dus thuis achter hun schermpje beleven. Gelukkig kunnen er (pionier) pastors naar onze kerk gaan om elkaar te zien en bemoedigd te worden. Ik heb een aantal pastors een aantal vragen gesteld om te kijken hoe zij tegen deze situatie aankijken. Vandaag beginnen we met Pst. Behórquez.

Pastor Behórquez pastor in de Eindhoven kerk
Wat vindt u ervan dat de conferentie nu online is?
Conferenties online volgen is mijns inzien niet hetzelfde als deze fysiek bijwonen. In het samen zijn met al je broeders en zusters gebeurd veel meer dan alleen een stoel bezetten en naar preken luisteren. Samen zijn zorgt voor wat men noemt ‘sociale cohesie’. Dit betekent dat het samen zijn onderlinge samenhang en betrokkenheid creëert. Het is in die geestelijke atmosfeer dat christenen het meeste groeien en het beste gedijen. Conferenties online volgen is net zo iets als: Je bent samen en toch alleen. Wel moet ik zeggen dat wij heel erg dankbaar moeten zijn met deze laatste mogelijkheid. Zonder online conferenties zouden wij helemaal niets hebben en dat zou onder andere al onze zendelingen en pastorsechtparen in het zendingsveld geen goed doen.
Vandaar ook mijn diepe waardering en dank aan alle mensen in Zwolle die alle moeite hebben genomen om deze conferentie online mogelijk te maken!

Volgen jullie als kerk samen de livestream? En hoe vinden jullie dat?
Ja, in de week van de conferentie komen de mensen van de Eindhoven kerk nagenoeg elke avond in het kerkgebouw samen om de diensten via livestream te volgen. Dit vinden wij een heel erg goed alternatief: De kerkmensen voelen zich dan enigszins nog verbonden met wat er in de conferentieweek in Zwolle allemaal gebeurd.

Hoe gaat u toch met een positieve blik naar de conferentie deze week?
Samen met alle pastorsechtparen ben ik blij dat wij een God dienen die zich niet laat beperken door alle ingestelde coronamaatregelen. Ik heb dat ook het volste vertrouwen dat God ook weer in deze conferentieweek krachtig gaat bewegen en een nieuwe frisse wind van openbaring in onze harten en kerken zal blazen.

Hoe denkt u dat u de conferentie gaat beleven ten opzichte van de voorgaande conferenties?
Een krachtige beleving van een conferentie is afhankelijk van onze eigen instelling en niet zozeer van onze omgeving. Ik geloof dat als wij met z’n allen onze harten erop zetten om God door de preken en de bidstonden heen te horen, dat dit ook zo zal geschieden! Met deze instelling ga ik volgende week naar de conferentie toe.

Als u een top 3 zou moeten maken van wat u het meest bemoedigd in deze tijden, wat zou dat dan zijn?
Wat mij het meest bemoedigd is het sterke geloof van de meeste mensen in onze kerken. Het is in de coronacrisis dat echte en duurzame liefde voor God en de kerk naar boven komt drijven. Het tweede wat mij bemoedigd is het ´out of the box denken´ mentaliteit van velen. Het derde wat mij zeer raakt is de gigantische geestelijke opleving onder de jongeren in nagenoeg al onze kerken. Daar mogen we heel erg trots op zijn, zij zijn namelijk de volgende generatie(s).

Als u een top 3 zou moeten maken van wat u het meest mist nu, wat zou dat dan zijn?
Wat ik het meeste mis is de mogelijkheid om met de hele kerk samen de diensten bij te wonen; de onbeperkte mogelijkheden in het trainen van discipelen en het evangeliseren op straat.

Als u 1 ding zou mogen veranderen aan hoe de conferentie nu is, wat zou dat dan zijn?
De kerk van Zwolle een permanente ´conferentie centrum´ gunnen.

Hoe houdt u in deze tijd uw relatie met God goed/sterk? En is dit nu lastiger of juist makkelijker dan voor corona?
Door elke ochtend naar de bidstonden te gaan, Zijn Woord dagelijks te lezen en zoveel mogelijk (telefonisch) contact met de kerkmensen te houden.

Wat zou u als bemoediging willen geven aan alle mensen die er nu helemaal doorheen zitten?
Laat God nooit los! In 1914-1918 werd de wereld geraakt door de Spaanse griep pandemie; opgevolgd door WO l en WO ll. Dit alles ligt alweer decennia lang achter ons. Ook deze crisis zal op een dag in onze geschiedenisboeken verdwijnen. Zorg dat je er dan als christen NOG bent!

Wat zou u aan alle mensen die dit lezen en de conferentie thuis moeten kijken willen meegeven?
Wij dienen een goede God. Niet, omdat alle beloften zijn uitgekomen/uitkomen, maar omdat Zijn goedheid verankerd ligt in wie Hij is! Een goede God die vanuit zijn goede aard het beste met ons voor heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle