Blog

Altijd een student

30 juni 2020 • Marcel

Altijd een student? Misschien studeer je nog of ben je allang klaar met studeren. De een houdt van studeren, de ander is blij dat hij/zij eindelijk een ‘volwassen’ baan heeft. Ik ben zelf al wat jaartjes een student. Na wat jaren studentenleven kan ik zeggen dat ik onderhand wel klaar ben om mijn studentenleven achter mij te laten. Ik houd van leren en nieuwe dingen ontdekken, maar niet perse van studeren.

Of je er nou van houdt of niet, eigenlijk zijn we allemaal studenten. Misschien niet aan een universiteit of hogeschool maar aan de universiteit dat heet ‘leven’. We leren elke dag, we maken fouten, we vallen, we staan weer op. En dan heb je ook nog tentamens, momenten waarin we getest worden, waar ons karakter wordt gevormd. Soms moeten we een tentamen herkansen voordat we naar het volgende hoofdstuk kunnen. Ieder heeft een eigen studieroute, de een heeft een tentamen waarin zijn geloof wordt getest, terwijl de ander een tentamen maakt waarin zijn geduld wordt getest. De universiteit van ons leven bestaat uit mede-studenten, met wie jij samen bepaalde lessen leert. Daarnaast bestaat deze universiteit ook uit mentoren, mensen die jou een stapje verder helpen in een richting. Als laatst heb je de hoogleraar, God, de bedenker van de universiteit, die ons toelaat op deze universiteit en die weet welke studierichting met welke tentamens het beste voor ons is. Hij is een goede hoogleraar die het beste met ons voorheeft, ons niet zomaar van de universiteit afgooit maar die ons aanmoedigt en juicht als we een tentamen halen en ons bemoedigd als we een tentamen niet in 1 keer halen.

Misschien denk je, hoelang duurt die opleiding? Eigenlijk ons hele leven. We hebben een leven lang om te leren, te ontdekken wie we zijn, wie God is en wie wij zijn in Christus. En wanneer hebben wij de felbegeerde diploma in ons handen? In de hemel, waar we een groot slagingsfeest vieren met alle andere studenten en bovenal samen met God.

Afgelopen maanden ben ik mij meer bewust geworden van deze universiteit, hoe wij eigenlijk altijd studenten zijn. Zo heb ik een bijvoorbeeld meer geduld moeten leren, kwam ik erachter dat ik bepaalde talenten had en merkte ik dat vooral mijn karakter werd gevormd. Studeren is niet altijd fijn, maar als ik zie dat ik door een fase ben heen gekomen, dan is mijn vreugde groot. Ik weet dat God mij vormt en mij helpt. Hij daagt mij uit door de zogenaamde tentamens van het leven heen, maar Hij geeft nooit een tentamen die onmogelijk is om te halen, omdat met Hem alles mogelijk is.

Welke dingen heb jij de afgelopen tijd geleerd? Door welke tentamens ben jij heen gegaan? 

1 reactie

  1. Hermien

    1 juli 2020 • 16:49 uur

    Mooie vergelijking! Heel mooi geschreven weer! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

web design zwolle